HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Krzysztof Zanussi - Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa (Life as a sexually transmitted disease)

2008.07.24. 13:33 film

Ha a filmet hegeli megközelítésben értelmezzük (és miért ne tehetnénk), akkor a következő felosztás hajtható végre.

 

-         Tézis: középkori jelenet, keresztény alapállás. A lótolvajt fel kell készíteni a halálra mint az örök élet elnyerését biztosító eseményre, amely csak akkor érhető el, ha megnyitotta lelkét Isten előtt.

-         Antitézis: (poszt)modern jelenet, világi alapállás. Az orvos a kételkedő szkeptikus, aki szerint maga a világ egy akcidencia, Isten hibázott, amikor a világot és ezzel együtt az embert megteremtette. A világ permanens káosz, az élet hoz benne létre egy efemer rendet, ami tulajdonképpen hamis (lásd: Sartre, Lét és Semmi).

-         Szintézis: a halálos beteggé vált ember a halál közelségének feldolgozásához egy utolsó kapaszkodót talál, és ez Isten. Azért szintézis, mert a haldokló ember mentálisan fogadja be Istent, nincs szüksége a pap vagy a szerzetes fizikai közelségére. Megszüntetve megőrzi világi énjét.

 

Az egzisztencia mindig éles helyzetekben erősödik meg az emberben, a halál mint fogalom az egzisztencia folyamatos életre keltése. A halál mint aktualitás maga az egzisztencia.


 

Szólj hozzá!

Címkék: élet halál isten orvos pap ember hegel zanussi egzisztencia krzysztof

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr39583429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása