HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Theodoros Angelopoulos - Meteoro vima tou pelargou, To (The Suspended Step of the Stork - A gólya függő lépése)

2008.08.16. 14:26 film

Az emberi lét határokkal teletűzdelt, amelyeket a rendezés fenntartása érdekében nem szabad túllépni. A rendezőre jellemző filozófiai kérdésekben bővelkedő film, és a következő eszmerendszer fejthető ki belőle:

-         Határ: a határok túllépése a mechanikus idő és a tér feláldozása a metafizikai tér és idő oltárán. Olyan világot hoztunk létre magunknak, amely határok közé szorítva rendezett, mert a rend csak így érhető el. A világ metafizikai értelemben rendezetlen, az emberiségnek a túléléshez transzcendentális rendet kell felállítania.

-         Emigrálás: a határok átlépése, túllépése. Az egzisztencia által megérintett individuum a határok átlépésével érthetetlen világot vállal fel, amely nem írható le logikusan. Amint az a filmben is elhangzik, vannak esetek amikor hallgatni kell ahhoz, hogy megértsük a kimondhatatlant (a logikailag leképezhetetlent) (lásd: Wittgenstein)

-         Emberi lét: a nyitva hagyott történet, amely szerint eljön az idő, amikor az embernek el kell hagynia a Földet, és át kell lépnie egy másik világba (bolygóra stb.). Mi az amit magunkkal vihetnénk ebbe a világba? Növények, állatok, könyvek.

-         Elidegenedés: nem kifejezetten hegeli értelemben, hanem inkább sartrei értelemben. Az emberi lét nem azonos a Léttel, így a lét minden nem emberi megnyilvánulása idegen az emberi léttől. Az embernek tulajdonképpen semmije nincsen, mert a fizikai tárgyak nem jelenthetnek tulajdont, ha az emberre különálló (szellemi) létezőként tekintünk. A semmi az semmi. Értelmezésem szerint ez a semmi a sartrei Semmi, de Angelopoulos nem magyaráz, hanem nyitva hagyja az értelmezést.

 

Szólj hozzá!

Címkék: a és lét semmi függő gólya határ elidegenedés theodoros angelopoulos emigrálás lépése

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr86618619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása