HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Anh Hung Tran - Xich lo (Cyclo - Riksás fiú)

2008.07.05. 14:23 film

Ebben a filmben a tér és az idő kerek, hiszen van ami visszatér a kezdőponthoz. Követi a kínai/ázsiai gengszterfilmekre jellemző, képileg olykor komikus és brutális irányelvet. Képileg rendesen összerakott film, de csak azoknak ajánlott, akik szeretik a Wong Kar Wai vagy a Kim Ki Duk vonal képvilágát.


Azonban a követett - vagy az ázsiai filmekre eleve jellemző - képvilág ellenére a film mégis különálló, mert egyedi mondanivalót hordoz. A szegénységbe beleszületett szereplők a szegénységet tartják a legrosszabbnak, mindent megtennének annak érdekében, hogy megszabaduljanak tőle. Azonban a szegénységtől nem érdemes bármilyen áron megszabadulni, mert szétesik az individuum egysége vagy: a szegénységből csak saját erőből szabad kitörni, mert a külső segítség igénybevétele csak a hamis jobban-élés illúziója, és a szabadság teljes elvesztése (akárcsak a Quaemada c. filmben, a szabadság csak akkor érhető el, ha nem külső engedélyből származik, hanem az ember saját maga éri el, vagy adja oda saját magának a szabadságát).

 

Ha a filmet keresztyén szempontból nézzük, akkor a bűnös életmód fenntarthatóságáról is beszélhetünk. Az idő és a tér kerek azok számára, akik a kevésbé bűnös életmód érdekében a szegénységet választják.

https://youtube.com/watch?v=PqABz04gGVA

Szólj hozzá!

Címkék: kína idő tér fiú riksa nyomor riksás

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr45554548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása