HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

François Truffaut - L'argent de poche (Pocket Money - Zsebpénz)

2009.06.03. 19:38 film

A film a Truffautra jellemző laza eseményvezetés alapján olykor elalvásra is okot adhat annak, aki nem igazán szereti ezt a stílust. De – más rendezőkhöz hasonlóan – Truffaut filmjei csak egységes egészként nyerik el a rendező szándékát. A film gondolatisága mozaikszerűen összerakott köznapi cselekményekből tevődik össze.

A gondolatiság tömörítve – és a teljesség igénye nélkül – a film egyrészt a gyermek kiszolgáltatottságának gondolatával foglalkozik. Mivel a gyermek nem rendelkezik a felnőtteknek járó jogokkal, kihasználható, becsapható, és nagyban függ attól a környezettől, amelyben felnő. Tehát Truffaut szerint a nevelés és a jó környezet segíti elő a normális felnőttek kialakulását. Azonban maga a társadalom olyan hatásokkal avatkozik be a gyermek fejlődésébe, amely nagy kihívást jelent a nevelő számára.

Ezt a nevelési lehetőséget Truffaut a megfelelő iskolarendszerben látja, ahol kiváló a hangulat és kiválók a pedagógusok. Vagyis Truffaut filmre viszi az ideális iskolát ideális pedagógusokkal, vagyis a film egyféle utópiának is tekinthető. Ez az iskola az, amely lehetőséget adna a gyermekek jogainak, a gyermekekre való odafigyelés és a jövő felnőtteinek felkészítésére.

 

Az ilyen iskola független a politikától, sőt tulajdonképpen ellenségnek, haszontalannak tekinti. A politikus – a film egyik legfontosabb gondolati kifejtése alapján – csak azért adna több jogot a gyermekeknek, hogy szavazatokat gyűjtsön, és tulajdonképpen egyféle intézményesített külső pressziót jelent, és nem azt az eszmét, ami alapján a politika legitimálja önmagát.

 

Tehát az idealizált iskolakép tulajdonképpen pozitív kritika. Truffaut pontosan a rossz iskolarendszert bírálja azáltal, hogy bemutat egy olyan lehetőséget, amelyről mindenki tudja, hogy nem létezik. Az iskola akkor lenne valódi haszonnal járó intézmény, ha a kreativitást, szabadságot, egyenlőséget és a kitartást helyezné előtérbe a középszerűség, presszió, képmutatással szerzett előny és előre melegített iskolapadok helyett.

 

1 komment

Címkék: politika gyermek iskola zsebpénz nevelés truffaut

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr841161952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzsiati73 2012.04.08. 11:32:49

ha valakinek megvan ez a film lécci üzenjen nekem .Köszi
süti beállítások módosítása