HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Julio Medem – Tierra (Earth - Földön egy angyal)

2008.12.27. 17:41 film

Ebben a filmben Medem elsődlegesen a fantázia és a kettős/megkettőzött én világát járja körbe, másodlagosan pedig egzisztenciális következményeket bont ki ebből a világból.

Amikor a valóság és a képzelet összefolyik, a szubjektum létrehoz egy saját világot, amelyben a szubjektum a valóság és a fantázia elemeit tetszőlegesen keveri és dolgozza fel. A nagyon élénk fantázia megbontja a személyt, kettős személyiséget/kettős világban való létet kölcsönöz neki, amellyel túllép az emberi létre jellemző korlátokon, és csodára lesz képes (de csak a saját világában).

Az extrémen fantáziáló egyén pszichiátriai probléma, amennyiben a normalitáson (Das Man-i léten) belül maradunk. Azonban Medem nem látja a legpozitívabban a pszichiátriai kezelés létjogosultságát. A fantáziáló és megkettőződő énnek Medem inkább a pozitív jellegét mutatja be, mert az ilyen egyén képes olyan dolgokra, amelyre a normálisnak mondott személy nem, még akkor is, ha mindezek a dolgok csak egy saját világban nyerik el értelmüket. Vagyis Medem a csaknem skizofrénné vált személyből bont ki az emberre jellemző általános egzisztenciális kérdéseket.

A fantázia és a valóság „összekeverésével” Medem az emberben lévő kettősséget, az ember angyali és világi létét állítja szembe, de nem mint ellentétet, hiszen az ember egységét ez a kettősség adja. Az angyali rész a morális, családi, kalandmentes és segítő, az emberi pedig a világi, kalandos, esztétikai (szexuálisan megalapozott) szerepet választja. Bár hősünk végül ez utóbbi oldalára áll, az angyali részét otthagyja azokkal, akiket mint angyalnak választania kellett volna. Így kimondható, hogy az ember döntései során a döntéskor elvetett lehetőség mellett mindig otthagy valamit magából, tudva azt, hogy a választást konkrétan már nem fogja tudni megismételni.

 

1 komment

Címkék: ember angyal fantázia skizofrén julio medem tierra

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr10844103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.30. 23:27:19

Adjon Isten minden jót, ez új esztendőben.
Vegye el mind a nemjót, ez új esztendőben.
Mitől félünk védjen meg,
Amit várunk legyen meg, ez új esztendőben!

ü
magyarido.blog.hu
süti beállítások módosítása