HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Svetozar Ristovski - Iluzija (Délibáb)

2008.06.16. 19:02 film

A film nem nevezhető kimondottan jónak, vannak benne elkoptatott kusturicai elemek. A balkáni lepattantságot bemutatni már nem is olyan nagy feladat, a kusturicai Trabant-disznó jelenet óta pedig valahogy nehéz a balkáni nyomort ismétlés nélkül kívülről bemutatni.

 

A film mindezek mellett mégis többet jelent a megszokott (és kissé elunt) balkáni filmeknél, mert nem marad a puszta komikum-tragikum páros szintjén, és nem is isteníti/szépíti ezt a létet. A tehetséges gyerek aki alkoholista apa és elfásult anya mellett lakik nem jelent újdonságot, az azonban igen, hogy a gyermek tehetségét felfedező tanár ki akarja emelni ebből a közegből, és eljuttatni abba a szintén fura létbe, amit az értelmiségiek körének neveznek.

 

A dolog szépen indul, a nagy remények megvannak, a tanár azonban nem képes végigvinni a reformot, mert ebben a sötét világban nem beszélhetünk az értelmiségi szabadságáról, és az imperativusról sem, mert a félelem nagyobb úr, mint a szabadság szeretete,

 

A befejezés éppannyira váratlan, mint amennyire felkavaró. Egyben igazságtalan és igazságos, megérthető és szomorú. A film vége már kilép a történetből, és ettől válik szimbolikussá. Nem az Underground című filmből ismert Szerbia szimbóluma, hanem a volt Jugoszlávia végének szimbóluma, és egy új (külön)együttélésnek a kezdete.

https://youtube.com/watch?v=GKaWvGbvWxA

2 komment

Címkék: balkán macedónia délibáb iluzija

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr44524259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.06.18. 01:14:39

This is a begining of a beautiful friendship?

Amugy 'é, ez egy igen jó blog, bbjnick olvassa.

ü
bbjnick

film 2008.06.18. 16:51:11

Szia!

Örülök, hogy tetszik. Elszórakoztatom velem magam-magam.

This can be the begining of a beautiful friendship :)

E.
süti beállítások módosítása