HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Valerio Zurlini - Il deserto dei tartari (Tatárpuszta)

2012.10.29. 13:01 film

A Tatárpuszta elsődlegesen a magára hagyottság műve. Úgy is mondhatnánk, hogy az értelmetlenbe kényszerített, majd az értelmetlent elfogadó, azzal azonosuló magára hagyott emberről szóló, felénk fordított tükör.


A mű másodlagosan magán hordozza mindazt, ami az egzisztencialista/kafkai világra jellemző. Viszont az a különbség, hogy míg Kafkánál az abszurditás nem kiút, hanem teher, az individuumot szétmarcangoló, felülről érkező és annak vesztét okozó (világ)helyzet. Ezzel szemben Dino Buzzati feloldja a kafkai üldözöttség kilátástalanságát, és az individuum számára az abszurditás egy hosszabb vívódást követően értelemmé válik, az élet abszurditásának értelmévé.  Továbbra is teher marad az abszurditás, de túlélhetővé válik, amíg megmarad. Mert mindennek az a hátulütője, hogy az abszurditásba beleszövődött ember már nem ragadható ki onnan: ha a megszokott és lételemmé vált abszurditást megvonják, az individuumnak már nem lesz elegendő ereje visszatérni abba a világba, amelyben korábban tartózkodott. Tehát túlélhető az abszurd helyzet, de az ember megroppan, örökre benne marad.


Ebben a helyzetben az individuum akár komikusnak is mondható, viszont az emberi lét akcidenciájának egyféle értelembe történő átemelése. A film remekül megragadja Buzzati szomorú embereinek világát, akik a komolyság álcája - a katonai rend mögött - valójában tudatában vannak az életük értelmévé vált abszurditásnak, de csak ebben a rájuk szakadt/kényszerített helyzetben képesek létezni. Már nincs elegendő erejük a kieerkegaardi értelemben vett ugráshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: kafka individuum abszurdum dei Dino Buzzati Valerio Zurlini Il deserto tartari Tatárpuszta

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr834875974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása