HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Costa-Gavras - Le Couperet (The Ax)

2011.02.22. 23:18 film

A kapitalista álom megtörésével a látszólagos társadalmi szabályozás is megszűnik, és az emberek gyilkolni képesek a munkahelyért, annak érdekében, hogy fenntarthassák korábbi életvitelüket. Az az abszurd helyzet alakulhat ki, hogy az álláskereső meggyilkolja az összes többi olyan álláskeresőt, aki konkurenciát jelenthet számára a papíriparban.

 

Ha mindezt világunkra vetítjük, vagy „aktualizáljuk”, akkor mindenek felett álló kapzsisággal és értékvesztéssel találkozunk, ahol nem maga a gyilkos a legnagyobb bűnös, hanem az a világ, amely kitermelte őt.

 

A gyilkost furdalja a lelkiismerete, de egyszerűen nem talál más kiutat abból a szorító és abszurditásba forduló helyzetből, hogy nem talál munkát, és ezáltal elveszíti társadalmi jelentőségét, és veszélybe kerül az addigi életszínvonala. Mert akinek nincs állása, az a mai világszemléletben értéktelen, mintha nem is létezne. A gyilkos számára nagyobb probléma az állástalanság, mint az a tény, hogy az álláskeresés érdekében gyilkossá kell válnia.

 

Az egyébként tiszteletreméltó és szerető családapa kettős életet él. Ez a kettősség azonban nem csak rá jellemző, hanem mindenkire, aki egy ilyen világban él, függetlenül attól, hogy gyilkol-e vagy sem.

 

Costa-Gavras bírál és bemutat. Bírálja a teljesen a gazdasági szempontoknak alávetett társadalmi berendezkedést, és bemutatja annak a társadalomnak az abszurditását, amely egy ilyen berendezkedésnek megfelelően él.

Szólj hozzá!

Címkék: the gyilkosság állás álláskeresés ax munkanélküliség le munkanélküli konkurencia costa gavras couperet

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr382682035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása