HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Clint Eastwood - Changeling (Elcserélt lelkek)

2009.12.25. 13:25 film

Eastwoodot nem tartom hatalmas rendezőnek, kliséket alkalmaz és próbálkozik azzal, amit én az egy filmen belüli vontatott, több csúcsponttal megtűzdelt eseményvezetésnek neveznék. Eastwood hatásvadász, és nagyon gyakran erőltetett, azonban ez a filmje kivétel, bár nem mentes teljes mértékben a fent említett  elemektől.   A film azonban jó lett, nézhető, meglehetősen magával ragadó és hitelesen létrehozott. Angelina Jolie színészi teljesítményét sok szempontból megközelíthetnénk, azonban ebben a filmben megcsillantja azt, ami miatt színésznőnek lehet nevezni. Kifejezetten hitelesen és jól játssza el a korántsem egyszerű szerepet. A „jó nő” szerepe is visszafogott, inkább a valódi, mint a divatos szépséget követi.

 

A történet drámai, felkavaró és elgondolkodtató, de nem érdemes utána olvasni a film megnézése előtt, mert nagyon szervesen alakítja a film egységes képét.

 

Eszmeileg nagyon erős kritikáját jelenti az 1920-as évek Amerikájának, amely korrupciótól átitatott légkörében tulajdonképpen csak álhivatalnok és álrendőrség van, és néhány elszánt, az igazáért kiállni képes ember.

 

Eastwoodnak ez a filmje, ismétlem, kiemelkedő az eddigi rendezői életművéhez képest. Lehet, hogy kissé túl későn nőtt fel ahhoz a feladathoz, hogy divattól független rendező legyen?  

 

Szólj hozzá!

Címkék: angelina jolie 2008 eastwood clint changeling lelkek elcserélt lapd

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr591622225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása