HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Julio Medem – La Pelota Vasca

2008.04.10. 18:33 film

Dialógusra felszólító film, amely spanyol érdekeket sérthet, ám spanyol rendező rendezi, aki ismeri Baszkföld problémáját, és objektív képet szeretne mutatni a baszk probléma gyökeréről. Medem olyant vállal ezzel a filmmel, amely korábban nemigen jellemezte a spanyol attitűdöt a baszk problémával szemben. A dokumentumfilm eszközeivel Medem körüljárja a baszk problémát, és spanyolokat és baszkokat megszólaltatva próbálja elérni azt, hogy mindkét nemzet kommunikáljon. A dialógus csak akkor lehetséges, ha mindkét fél egyenrangúnak tartja egymást.

Medem mondhatni szembeszállt saját népével, és nem lehetett könnyű dolga, mert a saját népe ezt követően szembeszállt vele. Azonban az egyszerű katalán taxisofőr vagy a baszk pincérlány ismeri a filmet, és mosolyognak, ha említed a filmet. Emlékszem, hogy egy madridi spanyol mennyire tiltakozott a katalán stb. függetlenségeszme ellen, sőt mondhatni, hogy az autonómia (és az ezzel járó szabad nyelvhasználat) is zavarta őt. Spanyolország egységes nemzetállam szerinte. A baszkokat említeni sem mertem, mert ugye ők a fő ellenség, vagy ők a legkitartóbbak.

Ezek után nem csoda, hogy Koszovót Spanyolország nem ismerte el. Ettől még létrejött.

https://youtube.com/watch?v=xV5ffMFBqxo

Szólj hozzá!

Címkék: barcelona madrid dokumentum spanyol baszk katalán julio medem pelota vasca bilbao

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr37420129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása