HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Michael Radford - Il postino (The Postman - Neruda postása voltam)

2009.10.26. 13:47 film

Ez a film egyrészt a költészet és az emberek kapcsolata közötti hidat próbálja meg erősíteni, másrészt pedig a vers, a versben fellelhető eszme és a vers szerzője közötti kapcsolatot keresi.

 

A vers:

 

Az egyszerű ember is képes lehet megérteni a magas költészetet, amennyiben van benne érzék erre, tehát a költészet nem a „kiváltságos” tanult rétegnek a tulajdona, de a tudás átadásához szükség van a költészet felé forduló átlagember segítésére. Az átlagemberben is benne van a költő, csak nem tudja, hogy verselméleti szempontból melyek a vers részei és elemei (metafora, hasonlat stb.), illetve nem tudja megnevezni azokat, mert nem ismeri ezek jelentését. Az átlagember az akadémiai keretek között megfogalmazott versfogalmat nem ismeri.

 

A vers formailag bármiről szólhat, és voltaképpen nem kell mindenképpen eszmét kifejeznie.

 

Az eszme és a szerző:

 

Amennyiben a költészet és az általa kifejezett eszme (ha találunk ilyent) közötti kapcsolatot vizsgáljuk, kiderül, hogy a költő javarészt elméleti ember, az ügyért nem minden esetben áll ki konkrétan. A költő buzdít az eszmére, de önmaga a háttérben marad, és nem teszi ki magát életveszélynek. Politikai okokból persze lehet hazájából kitiltott, veszélyben lévő, de megvannak azok a kapcsolatai, amelyeknek köszönhetően nagy eséllyel megúszhatja a meghurcoltatást.

 

[Ez most nem azt akarja jelenteni, hogy nincsenek áldozatot hozó, és az eszméért akár az életükkel fizető költők, hanem azt, hogy számos esetben a költő kisebb veszélynek teszi ki magát, mint az általa hirdetett eszmét megvalósítani kívánó "harcos”.]

 

A film a költő gyengeségét, és a költő és az egyszerű ember között fennálló szakadékot is bemutatja. Hiába lesz a költő jó barátja a neki leveleket kihordó postásnak, távozása után évekig mellőzi őt, hiszen fontos ember, nem ér rá feleleveníteni egy, a sorból egy kissé kilógó régi barátságot.

Szólj hozzá!

Címkék: barátság the költészet michael kommunista költő eszme il voltam neruda pablo postino radford postman postása marxista

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr731476162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása