HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Stanley Kubrick - Lolita

2008.04.17. 18:10 film

Ez a film egy ártatlan történetként indul: az egyetemi tanár albérletet keres, és olcsón talál egyet egy özvegyasszonynál és Lolita nevű lányánál. Rövid idő után feleségül veszi az özvegyasszonyt, majd rövid - és egyre feszültebb kapcsolat után – a feleség meghal, Lolita pedig a tanár szeretője lesz.

 

Lolita mai szóhasználattal tinilány, de az ártatlansága csak látszólagos. A történetet Kubrick egy kemény pszichológiai problémához kapcsolja, ami a pedofília, a mániákus és észveszejtő szerelem problémája. A tanár valójában elveszíti azt a „kiváltságot”, amit a „tudós” szerep „kölcsönöz” neki. Az elméleti tudás, vagy köznapibb nyelven a „tanultság” nem jelent garanciát az őrület ellen, sőt a szereplő még szánni valóbb lesz, egyféle értelmiségi majom.

 

A tanár úr hülyét csinál magából. Féltékenysége, erőszakossága nem illik a film kezdetén bemutatott személyhez. A film végére romlott emberré válik, azonban annyi a mentsége, hogy maga Lolita is azzá válik, mert közben egy másik – ördögi zsenialitással megáldott – személlyel kavar.

 

A főhős féltékenységében mindenre képes, a bosszú pedig teljesen elvakítja, és akár gyilkosságra is képes.

 

A karrierje összeomlik, és szívrohamban hal meg a börtönben.

 

Úgy távozik a történetből, hogy közben egy jelentéktelen, szánalmas emberré válik.

https://youtube.com/watch?v=zBobDr3Egnc

Szólj hozzá!

Címkék: lolita stanley kubrick

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr24430338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása