HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Gillo Pontecorvo - Queimada (Tűz)

2008.07.05. 14:13 film

Forradalom és hatalom, avagy ki legyen a forradalom vezetője. A film szerint bárki lehet hatalmi pozícióban, ha megtalálja az erre kijelölt személy. Ami nehéz, az a hatalom megtartása.

 

A hatalom megszerzésében segítő személy a hidegfejű technokrata, aki a személyesség ellenére személytelen marad, vagyis képes személytelenül, csak a célra koncentrálva végezni a rábízott feladatot, szolgálva a megbízóját.

 

A divatos egyenjogúság stb. kérdéskör mellett a film egyik nagy kérdése a szabadság, és annak elérése. A szabadság eszme ebben az esetben individualista, vagy akár monikusnak is nevezhető: nem kell a külső segítségből érkező szabadulás, felszabadítás stb. mert a szabadságnak csak akkor van értelme, ha az ember maga éri el azt, még akkor is, ha az elv feladásával esetleg megmenekülhetne, tovább élhetne.

 

A technokrata ezt már nem érti meg, ő a praktikus és kézzel fogható dolgok embere, számára ez a szabadságeszme idegen. Hozzájárult ennek a szabadságeszmének a kialakulásához, de nem vesz részt benne.

 

https://youtube.com/watch?v=hSTl7HUXQnI

 

Szólj hozzá!

Címkék: szabadság tűz cukor rabszolga brando marlon pontecorvo queimada

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr96554538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása