HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Roger Spottiswoode - Shake hands with the devil (Szövetség az ördöggel)

2008.07.22. 10:54 film

Amíg az ember jóhiszemű és naiv, azt gondolja, hogy az ENSZ és a többi hasonló szervezet valóban a kinyilatkoztatott céljának megfelelően végzi tevékenységét, vagyis mentes a politikától, üzleti élettől stb.

 

A valóság ettől eltérően kimerül a kirakatszervezetek tevékenységében. Az ENSZ ott van a legtöbb helyen egy darabig, és amíg ott van addig sem végez számottevő munkát, hanem csak megjelenik, mintha a kék sapka és a fehér verda mindent megoldana. Ruandában ez csúfos kudarchoz vezetett, az ENSZ tulajdonképpen lejáratta magát, mert bizonyos politikai vagy egyéb érdekek úgy akarták.

 

Ez a film valós történetet dolgoz fel, és dokumentációs értékű. Nem kifejezetten művészi alkotás, hanem az emberi természet kegyetlen, olykor sokkoló bemutatása. Magán hordozza a mai filmek amerikanizálódó jellegét, azonban ez ebben az esetben lenyelhető a cél szentesíti az eszközt alapelv alapján.

 

Ami az egész történetben cinikus, az maga az a színjáték, amelyet a fejlett demokráciák végeznek. Úgy tesznek, mintha valóban érdekelné őket a világ másik pontján élő (szerencsétlenebbek) sorsa, miközben egyértelmű, hogy csak saját gazdasági és hatalmi pozíciójuk megtartása a céljuk.

 

Ruandában nemrégiben csaknem egy holokauszt zajlott le, csak annyi különbséggel, hogy az áldozatok nagy része fekete és afrikai volt. A kegyetlenségben csak az érző individuum bizonyítja azt, hogy még létezik az emberiség jó oldala. És mivel igazi individuum kevés van, az érzéketlen és hidegen számolgató többségnek igen nagy esélye van a győzelemre.

 

https://youtube.com/watch?v=CaHAXnOGj9k

 

Szólj hozzá!

Címkék: ensz az ruanda tömeggyilkosság romeo szövetség dallaire ördöggel

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr88579607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása