HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Jean Renoir - Grande illusion, La (The Grand Illusion - A nagy ábránd)

2008.10.13. 13:31 film

Több, akár külön filmek alapját képező tömbökből összerakott film.

Az egyes blokkok megtalálhatók a filmtörténet későbbi filmjeiben (a film nagyon korai, a 30-as években készült), azonban Renoir ezeknek a blokkoknak a felhasználásával hozza létre a következő fő tematikákat:

-          a háború mint kényszerhelyzet, amelynek az abszurditásában az ellenséges felek harcon kívül nagyon jól megvannak, és egymás értékeit tiszteletben tartják

-          átlagember és kiváló ember közötti különbség, ahol az utóbbi képes áldozatot hozni az előbbi számára. Az áldozathozatal nem kimondottan a kisember szeretete miatt történik, hanem egzisztenciális mozdulat, egyféle kilépés abból a világból, amely a háború abszurditásával küzd.

-          megbékélés: a megbékélés az ellenséges területen, a béke megkötése után lehetséges családalapítással érhető el, vagyis a szeretet győzelme

A filmnek megvannak a maga gyerekbetegségei, vannak benne esetlenül létrehozott részek, viszont olyan film, amely a megtekintése után beég a néző agyába.

 

Szólj hozzá!

Címkék: a the grand nagy illusion jean ábránd grande renoir

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr74711505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása