HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Kim Ki-duk – Paran daemun (Blue Gate)

2009.01.17. 21:59 film

A morális és az immorális közötti kényes határt feszegető alkotás. Mi a tisztesség és mi a szükség? Ha valaki pl. prostituált akkor a tisztességesek társadalmában csak félember? A tisztességesek társadalma viszont tisztességes marad attól, hogy kihasználja a prostituáltat (strici, ügyfél, panziós)?

Mitől lesz alávalóbb valaki attól, hogy a testét árulja? Mitől lesz tiszteletreméltóbb az, aki megpróbálja a házasságig megtartani szüzességét úgy, hogy közben részesül a prostitúcióból befolyó pénzből.

Kim Ki-duk nem tanfilmet készít, ezért nem ad választ ezekre a kérdésekre konkrétan, hanem egyféle cselekménykibontással állást foglal egy értelmezés vagy lehetőség mellett. Az embert ebben az értelmezésben nem a külsőségek alapján kell megítélni, és a társadalomban elfogadott jó és rossz fogalom között nem húzható éles határ, mert a jó és a rossz fogalma egy adott (esetenként romlott) társadalmi rend által meghatározott, vagyis nem értelmezhető metafizikai fogalomként.

Kim Ki-duk relativista, viszont az embert mint legfőbb értéket állítja elénk, értve ezen azt, hogy a külsőségektől függetlenül minden emberben ott van az az érték, amely magasabbrendűvé teszi az őt körülvevő tárgyaknál és csak a gazdasági érdekeket előtérbe helyező embertársainál. A film egyféle kiáltvány a külsőségeken, képmutatáson, hamis értékeken, kapzsiságon stb. alapuló berendezkedés ellen.

A fenti kiáltványt felismerő személy egy olyan új világba csöppen bele, amely teljesen átértékeli azt az értékrendet, amelyben addig élt. Olyan barátsághoz vezet, amely éppen a kezdeti törékenységén keresztül lesz egyre erősebb: két eladdig szembenálló világ találkozik és alakul valami teljesen más – és ettől még egyáltalán nem jobb vagy rosszabb – világgá.

Szólj hozzá!

Címkék: prostituált társadalom morál blue bordély érték kim gate ki duk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr35884310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása