HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Kinji Fukasaku - Batoru rowaiaru (Battle Royale)

2009.10.02. 09:30 film

A film az ember és embertársai közötti viszony kapcsolatát tárgyalja vészhelyzetben. A vészhelyzetnek vagy a halálos határidőnek köszönhetően visszaáll egyféle bizarr hobbesi állapot, amikor az ember embernek farkasává válik, de nem a miatt, mert nincs még társadalmi szerződés, hanem azért, mert külső hatás miatt kényszerhelyzet áll fenn.

 

A film a maga extrémitásában felhívja a figyelmet arra, hogy a létrejött társadalmi szerződés nagyon törékeny, mert amikor a tagjait veszélyeztetik, azonnal a szerződés ellen fordulnak.  A társadalmi szerződés, vagyis a norma elérte azt, hogy az emberek rengeteg felszínes kapcsolattal, de mégse bántsák egymást, hanem egymás korlátozásával túléljék napjaikat.

 

Ez abból a szempontból is fontos, ha arra gondolunk, hogy mit jelent a japán ember számára a közösség. Fukasaku – bár eléggé individualista – mégis nagy szerepet tulajdonít a közösségnek, amelynek tagjai között szövetség áll fent.

 

[A szövetséget és a hagyományt veszélyezteti a forradalom, vagyis az, ha a "fiatalok" fellázadnak az "idősek" ellen. A Battle Royale törvény éppen emiatt jött létre, hogy megfékezze a hagyományok szétrombolását. Azonban mindez hibásnak bizonyult, mert az együttélési norma ilyen fajta felrúgásával (t.i. a harc kikényszerítésével) nem őrizhető meg a hagyomány)].

 

Egy halálos patthelyzetben a természetes életösztön mellett előjön az ember rejtett, egyrészt tudatalatti, másrészt eredendően gonosz lénye. Ez utóbbi nem mindenkinél jön elő, mert a morális érzék bizonyos személyeknél még egy ilyen vészhelyzetben is felülkerekedhet az ösztönös gyilkolni akaráson. Az ilyen egyén – bár ezt Fukasaki kifejezetten nem mondja ki – a kiváló ember kategóriájával illethető. Az ilyen ember még kényszerhelyzetben is megtartja a másik iránti normális viszonyát.

Szólj hozzá!

Címkék: homo royale fukasaku lupus battle kinji batoru rowaiaru homini hobbes

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr611422266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása