HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Akira Kurosawa - Dersu Uzala

2009.10.08. 12:03 film

Dersu Uzala személye egy letűnt korszakot és ezzel együtt egy életformát képvisel, amelyre közülünk sokan vágynak még ma is, de általában kevés sikerrel képesek megvalósítani azt. Dersu a természeti embert jelenti, akinek nincs szüksége a civilizációra, és szinte egybeolvad az erdővel. Nincs szüksége pénzre, mert azzal kint az erdőben nem tud mit kezdeni. Ami a civilizációból megérintette, az a puska és a lőpor.

 

Dersu emlékeztet nagyapámra, aki világéletében földművelő ember volt. A proletárdiktatúra győzelmét és a kulák-érát hatalmas csapásként érte meg, 10 darabból álló tenyérnyi, korábban vásárolt földecskéit elvették, ami maradt az egy negyedhektáros kis kert, amelyben zöldséget termesztett, és a piacon értékesített, folyamatosan lesve, hogy mikor jön a „maximáló”, aki megszabta, hogy mennyiért adhatja el a zöldséget a piacon. Fia (apám) városba költözött panelbe, az öreg meg miután özvegy maradt sem volt hajlandó a panelben 2 óránál többet eltölteni.

 

A film megtekintésekor a fenti sorok jutottak eszembe, és Dersu valamilyen módon szimbolizálta számomra a nagyapámhoz hasonló társadalmi réteget és embereit. Persze Dersu egy idealizált kép, és magával hozza a Kurosawa rendezte filmekben található metafizikai elemet. A természeti ember Kurosawa számára egyféle egyedüli értékként jelenik meg, amely messze magasan áll a civilizációba beépült embernél. Ez mind igaz, de sajnos nem jelent többet egyféle nosztalgiánál. Dersu már nem valósítható meg, és csupán szimbólumként értelmezhető, és ha populisták szeretnénk lenni, akkor aktualizálható napjaink ökológiai kontextusában.

 

A film vége jelenti azt is, hogy a Dersu-féle emberek életébe nem szabad beavatkozni, mert az tragédiához vezethet. Mikrovilágukat nem szabad kívülről - akár egy modernebb tárggyal sem - megzavarni.

Szólj hozzá!

Címkék: akira vladimir kurosawa dersu uzala arsenyev

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr871436220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása