HTML

filmekről

Olyan filmekről írogatok ezen a kis blogon, amelyek magukban hordoznak valamiféle eszmei mondanivalót, vagyis lehet róluk írni. Ezzel a blog nagymértékű szubjektivitását is elismerem, hiszen valamelyest önkényesen választom ki azt, hogy (szerintem) miről lehet írni, és miről nem. Számos olyan film van, amely soha nem fog belekerülni ebbe a blogba, pedg kiemelkedő, nélkülözhetetlen és alapműnek számít. Magamban hordozom azt a szkepticizmust, mely szerint bizonyos képi dominanciákat nem lehet eszmei síkon kifejezni. És azt is elismerem, hogy a katarzis pusztán tökélyre vitt képiséggel is elérhető, különösebb eszmei tartalom nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Luis Buñuel - Tristana

2008.07.09. 01:50 film

A történet önmagában nem szokatlan, az "unokahúg" mint idősödő úriemberek szeretője közismert jelenség.  Bunuel a történetbe azonban a következő erős alapelveket ágyazza be:

 

-         szabadság mint választás

-         a választás mint céltudatos tevékenység

-         szabadság és szép (vagy tetsző)

 

A szabadság mint választás tulajdonképpen egy kissé bipolárisan jelenik meg a filmben, mert két dolog közül mindig van amit az ember kiválaszt, éspedig azért mert a kiválasztott dolgok között mindig van valami különbség, ami miatt valaki választ. Vagyis a szabadsághoz a különbség felismerése szükséges.

 

Ide kapcsolódik a választás mint céltudatos tevékenység, mert teoretikusan kifejezve két teljesen egyforma dolog közül nem lehetne választani. Tehát a különbség miatti céltudatos választás meghatározó az emberi egzisztencia számára. Autentikus létet a választásoknak köszönhetően lehet elérni, amely mindig az individuum szempontjából valamire irányul.

 

A szabadság és a választás összekapcsolása esztétikai értelmet is kölcsönöz a szabadságnak, és ez egy nagyon érdekes megközelítés. Amikor választunk, nekünk tetszőt (szépet) választunk.

 

Mindebből az a következtetés vonható le, hogy az olyan fogalmak, mint szabadság, választás, szép stb. nem tárgyalhatók különállóként, hanem csak együtt van értelmük, mert csak így visznek közelebb ahhoz, ami az ember megszokott létének felszíne alatt található.

 

https://youtube.com/watch?v=bcW2EKnzXxE

Szólj hozzá!

Címkék: választás szép szabadság egzisztencia bunuel tristana

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2559820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása